Column “Punter”: Tradities

punter cricket

Waterwegsport.nl maakt graag plaats voor een vlijmscherpe pen. Constateringen uit het dagelijkse of sportieve leven die met gevoel en recht uit het hart op papier zijn gezet.
Sinds enkele weken ventileert “Punter” op deze manier zijn mening met een wekelijkse column op de site van Excelsior’20. Het gezicht dat hoort bij het pseudoniem is maar bij weinigen bekend maar een ding is zeker: Waterwegsport.nl smult al bij de herkenbare onderwerpen en is er trots op dat wij wekelijks deze huzarenstukjes een plaats mogen geven…..Deze week deel 3:

Tradities

Excelsior’20 is een club van tradities. Die hebben de vereniging ook gemaakt tot wat die nu is. Maar blijft ‘ie ook zo? Daar maak ik me, naarmate mijn leeftijd steeds verder vordert, nog al eens stiekem een beetje zorgen over.

Natuurlijk werd het eind van het voetbalseizoen geheel volgens de tradities ‘gevierd’ met een evenementendag voor de jeugd. Prachtig om te zien dat (een nieuwe generatie) vrijwilligers zich inzet(ten) om de jeugd sport en plezier te kunnen bieden. Elk jaar opnieuw en niet meer weg te denken. Houden zo.

Voor zo ver ik me kan herinneren is Excelsior’20 altijd een club geweest waar elke gelegenheid om iets te vieren met beide handen werd gegrepen. Menig vereniging keek met een jaloerse blik richting Thurlede en snapte niet dat daar op zeer ambitieuze wijze sport werd bedreven en dat dat feilloos gecombineerd leek te kunnen worden met uitbundige feesten. Ik meen me te herinneren dat in een ver verleden zelfs een kerst(of nieuwjaars)receptie werd opgeluisterd met een optreden van Bertus Steigerpijp en het clubhuis uit z’n voegen barstte.

Maar nu? Ja, soms denk ik het wel eens: ‘vroeger was alles beter’. Nu is het, laten we het daar maar op houden, in elk geval…. anders. De club was 13 juni jarig. De club werd 95 jaar. Toch een memorabele leeftijd. Het negentiende lustrum. Het is niet gevierd. Er zijn mindere aanleidingen geweest om een feesttent neer te zetten en de leden, zielsverwanten en connecties bijeen te brengen om te proosten op het welzijn van de vereniging. Dit keer dus niet. En dat baart me, benadruk ik nog maar eens, zorgen.

Maar! Ondanks dit somber gestemde geluid, klinkt er toch ook vrolijke muziek in de verte! Er is immers afgelopen weekeinde een nieuwe traditie geboren! Hulde aan Ruud de Leede en zijn ‘mannen van de vrijdagavond’ die het 24-uurs crickettoernooi het levenslicht lieten zien. Er is over dat gloednieuwe en zeer succesvolle evenement inmiddels al veel gezegd en geschreven. Ik houd het daarom kort. In één van de dankspeeches is geroepen dat Ruud met het toernooi – voorzien van een hoog reüniegehalte – de ‘Excelsior’20-familie’ bij elkaar had gebracht. En dat ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de club. Daarmee is min of meer alles in één zin gezegd.

Het cricket was dan niet altijd van een al te hoog niveau, maar het sociale aspect bereikte de top. Een weerzien met oude teamgenoten, sportvrienden en aanhang en dat ook nog eens onder aangename weersomstandigheden. Ruud – en zijn lieve vrouwe Liduina – hebben samen met het groepje enthousiaste vrijwilligers een stukje geschiedenis geschreven. Want het kan niet anders dan dat dit 24-uurs crickettoernooi een vervolg krijgt, jaarlijks terugkeert en dus een traditie wordt. En als dan de club over vijf jaar 100 wordt (niet vergeten hoor!), hebben we twee dingen te vieren. Het feit dat Excelsior’20 zich koninklijk mag noemen en het 24-uurs crickettoernooi haar eerste lustrum viert.

Die komende vijf jaar zijn zo voorbij!

Punter

[slideshow_deploy id=’3595′]

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl