Oranje, met Britt Eerland, eervol uitgeschakeld door China

Kuala Lumpur (Maleisië) – Het Nederlandse damesteam heeft het WK Teams met opgeheven hoofd verlaten. Nadat een directe kwartfinaleplaats niet gehaald werd en vervolgens Oostenrijk in een thriller met 3-2 werd verslagen, wachtte in de kwartfinale grootmacht China. Zoals verwacht was China met 3-0 te sterk, maar voor het eerst dit toernooi ondervond de nummer 1 van de wereld echte tegenstand.

Jiao Li mocht als eerste aantreden, tegen de nummer 1 van de wereld Shi Wen Liu. Liu leek al snel op naar een rappe gamewinst (6-2 voorsprong) toen Jiao iets meer rust kreeg in haar spel en de games uiteindelijk met 11-9 wist te winnen. De tweede game ging tot halverwege gelijk op, met een gefrustreerde Liu die niet lekker in haar spel kwam. Uiteindelijk wist ze steeds beter de backhand van Jiao Li te bestoken en won de game en daarna ook game 3 en 4 om China op 1-0 te zetten.

Britt Eerland mocht het vervolgens opnemen tegen olympisch kampioene Xiao Xia Li. Geheel volgens verwachting stoomde de Chinese op naar een snelle 2-0 voorsprong, maar toen liet Eerland zien waarom zij als een toekomstige kampioene wordt gezien. Met een kleine aanpassing van met name haar tweede backhand aanval en door de service van Li af en toe wat passiever terug te leggen, pakte Eerland de derde game met 11-4! Dat Li in de vierde game qua vastheid de bovenliggende partij was, kon de pret niet drukken. Een puike prestatie van de jonge Nederlandse derhalve.

Jie Li leek vervolgens een gewillig slachtoffer te worden van de sterke topspin van Ning Ding. Na een verloren eerste game rechtte Jie echter haar rug en met het klassieke verdedigende spel, veel backspin in de kapballen en foutloze aanvalsslagen, won ze de tweede game overtuigend en ontspon zich een fantastische wedstrijd. In de spannende derde game verspeelde Jie een 10-8 voorsprong om die uiteindelijk met 15-13 te verliezen. Met name de ‘tomahawk-service’ van Ding bezorgde Jie veel problemen, waardoor ze de bal vaak niet diep genoeg terug op tafel kreeg. Ding leek de vierde game snel naar het einde te brengen, maar Jie gaf niet op. Met veel backspin en diep geplaatste ballen, pakte ze de game met 11-9 en dwong een vijfde game af. Daarin leek een 9-6 voorsprong van Ding genoeg, maar Jie vocht zich terug en kwam zelfs op matchpoint, 10-9. Een gemiste forehand-aanval en daarna een randbal van Ding bezorgden uiteindelijk toch de overwinning aan Ding en aan China.

Bron: www.tafeltennisprimeur.nl

 

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie