Uitgelicht: NAC-Stadion aan de Beatrixstraat

Nadat we eerder al opvallende spelers, trainers en complete wedstrijden hebben uitgelicht, willen we nu een stadion uitlichten. Omdat wij voorstander zijn van een typisch Engels-stadion, trappen we af met een stadion, die helaas niet meer bestaat; Het NAC stadion aan de Beatrixstraat.

Dit stadion was tussen 1940 en 1996 de thuishaven van NAC Breda. De eerste wedstrijd werd hier gespeeld tegen Eindhoven. Ruim vijftien jaar later, speelde NAC twee seizoenen achterelkaar om het landskampioenschap. Hierdoor werd de club nog populairder, waarop besloten werd een van beton en baksteen gebouwede tribune te maken met 1300 zitplaatsen. Deze tribune werd in 1957 in gebruik genomen.

Vanaf het begin stonden achter de goal twee kleine staantribunes, maar deze werden in de loop van de jaren steeds verder uitgebouwd. Eind jaren 60 werd er een overdekte staantribune tegenover de zittribune in gebruik genomen. De maximale capaciteit lag op dat moment op ongeveer 20.000 toeschouwers. Ivm veiligheidseisen is dit aantal eind jaren 80 teruggedraaid naar bijna 11.000 plaatsen.

In de jaren 90 werd NAC, na wat mindere jaren, weer populair, mede door promotie naar de Eredivisie in 1993. Het NAC stadion was dan ook vaak uitverkocht. Omdat NAC de toestroom niet meer aankon en uitbreiden van dit stadion niet meer kon (het stadion bevond zich middenin een woonwijk), werd besloten een nieuw stadion te bouwen. Dit nieuwe stadion (Rat Verlegh-stadion) werd in 1996 in gebruik genomen (tegen Gremio 0-0) en heeft een capaciteit van 19.000 toeschouwers.

In het stadion aan de Beatrixstraat speelde NAC 953 offielle wedstrijden. 476 daarvan werden er gewonnen en NAC speelde er 228 maal gelijk.

Nadat NAC was vetrokken werd het stadion aan de Beatrix afgebroken, zodat er woningen geplaatst konden worden.

Klik hier voor meer tweede divisie nieuws !

 

 

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com