Uitgelicht: seizoen 1980/ 1981

1980-81

Sinds DWS in 1964 landskampioen werd was het alleen de traditionale top-3 die de schaal omhoog wist te houden. 17 jaar later was er eindelijk een andere club, die groot feest mocht vieren. Vanaf 1982 werd het heft wederom weer in handen genomen door de zogenoemde top-3, toen in 2009 opnieuw AZ deze lijn wist te doorbreken.

AZ dat vanaf het begin af aan al favoriet was gezien hun 10 overwinningen op rij (doelsaldo 38-9). FC Twente was de eerste die een punt pakte tegen de Alkmaarders, maar een week later herstelde deze ploeg zich perfect door Feyenoord met 5-2 te verslaan. Overigens werd AZ in de Kuip tegen Feyenoord kampioen via een klinkende 1-5 overwinning

uitsl

Ook Europees dat seizoen ging het AZ voor de wind, nadat via FC Sochaux de Europacup III finale werd gehaald, verloren AZ de eerste wedstrijd met 3-0 van Ipswich Town. In de return in Almaar kwam AZ helaas niet verder dan een 4-2 overwinning.

Topscoorder in dit seizoen van Ruud Geels van Sparta. Hij scoorde dat jaar 22 doelpunten. Het was zijn vijfde topscoorderstitel, nadat hij deze ook al vier maal met Ajax had gehaald (1975 t/m 1978). Overigens vertrok Geels aan het eind van dit seizoen naar PSV, waarmee hij de eerste speler was die uitkwam voor Ajax, Feyenoord en PSV.

AZ plaatste zich als kampioen voor de Europacup 1. Daar werd het in een tweeluik in de 2de ronde uitgeschakeld door Liverpool. Ajax ging als verliezend bekerwinnaar (finale werd verloren van AZ) de Europacup II in, ver kwamen de Amsterdammers niet, zij verloren tweemaal kansloos tegen Tottenham Hottspur. FC Utrecht, Feyenoord en PSV mochten uitkomen in de Europacup III. FC Utrecht verloor de eerste ronde van Hamburger SV. Uit werd nog verrassend gewonnen (0-1), maar in het Galgenwaard wonnen de Duitsers met 3-6. PSV werd in de 2de ronde uitgeschakeld door Rapid Wien en Feyenoord rijkte de derde ronde, waar Radnicki Nis (Joegoslavië) sterker bleek.

Willem II plaatste zicht voor de Intertoto cup. Daarin kwam het in 1981 uit tegen Stuttgarter Kickers. Thuis werd er half juli nog gelijkgespeeld 3-3, maar begin augustus verloren de Tilburgers echter met 3-1.

Excelsior en FC Wageningen degradeerde dat jaar. De Rotterdammers wisten een jaar later via de nacompetitie weer te promoveren. FC Wageningen kwam in het 1982 niet verder dan een 17de positie. Helaas werd in 1992 de stekker uit deze club getrokken, waardoor seizoen 1980/ 1981 het laatste seizoen in de eredivise was van FC Wageningen.

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’3595′]

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com