Column “Punter”: Vriendenploeg

Waterwegsport.nl maakt graag plaats voor een vlijmscherpe pen. Constateringen uit het dagelijkse of sportieve leven die met gevoel en recht uit het hart op papier zijn gezet.
Sinds enkele weken ventileert “Punter” op deze manier zijn mening met een regelmatige column op de site van Excelsior’20. Het gezicht dat hoort bij het pseudoniem is maar bij weinigen bekend maar een ding is zeker: Waterwegsport.nl smult al bij de herkenbare onderwerpen en is er trots op dat wij deze huzarenstukjes een plaats mogen geven…..Deze week deel 4: Vriendenploeg

-Ik heb genoten zondag van het eerste elftal. Niet zozeer van wat die knapen aan veldspel op de mat legden, want de eerste helft was dat nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Nee, ik heb genoten van de werklust en teamspirit die in het tweede deel aan de dag werden gelegd. Hier is een vriendenploeg aan het voetballen, hoorde ik mezelf bij wijzen van spreken denken. De manier waarop de doeltreffende poeier van Cas Smulders werd gevierd, en de intikker van invaller Tom Weber; man dat was werkelijk hartverwarmend. Daar lag een mooi stelletje op elkaar met Cas ergens onderop.

Tegelijkertijd heb ik genoten van het enthousiasme van de kijkers die enkele meters bij dat alleraardigste tafereeltje vandaan waren samengeklonterd op het terras. Er was gedurende de wedstrijd warempel sprake van chemie tussen die lui en de jongens op het veld.

Gelijk wil ik even van de gelegenheid gebruik even terug te grijpen naar de degradatie van het afgelopen seizoen. Er werd kritiek gemompeld op het voetbalbeleid, het was min of meer een schande dat het vlaggenschip een stapje terug moest doen. En ik? ,,Wat maakt het nou uit op welk niveau het eerste uitkomt?” durfde ik te opperen.

Dat vind ik nog steeds. Als ge maar leut heb. En dat hadden de mensen zondag met die klinkende zege in de pocket zeker gehad. In welke klasse dat dan is, zal mij worst wezen. Het voordeel van degradatie is dat je een niveautje lager het kampioenschap weer als een nieuwe uitdaging kan zien. We zullen dat trainer Gokhan niet horen zeggen. Zou ik ook niet doen. Kijk maar naar PPSC, sorry buurman. Daar werd vorig seizoen geroepen dat de Pro Patia Stormvogels Combinatie zo’n beetje het beste team in hun poule had en toch kelderden de blauw-witten keihard naar de vierde klasse.

De basis voor het (huidige) succes is bij Excelsior’20 het verenigingsgevoel. Veel van de huidige selectiespelers voetballen zo’n beetje hun hele leven bij de club en doen dat niet voor niets. Het is de sfeer, de sociale saamhorigheid waar hen bindt. Dat ploegie zou wel eens een gouden generatie kunnen worden.

Onlangs las ik in de krant dat de trainer van topklasser Deltasport bij zijn spelers geen extra druk voelde met het oog op de derby tegen Zwaluwen, van afgelopen zaterdag. Omdat maar drie van hen Vlaardingers zijn. En de rest dan? Broodvoetballers waarschijnlijk. Die zijn zo weer weg als ze ergens anders meer zakgeld krijgen. ‘Toedeledokie’ zeggen ze dan, want een clubgevoel hebben ze niet.

Een trainer die alleen maar spelers haalt om succes te kunnen oogsten, zijn wat mij betreft geen knip voor de neus waard. Een trainer moet de spelers die hij tot zijn beschikking heeft, beter maken. Als je dat kan, ben je een goede oefenmeester. Een trainer moet (kunnen) voelen wat de binnen de club leeft. Gokhan kan dat, doet dat. Natuurlijk voelde hij dat Tom Weber moest invallen na de rust. Toms ouders waren immers net het terrein op komen wandelen en hij wist dat Tom ook kon rekenen op de luidruchtige support vanaf het terras. Dat zou Tom inspireren, beter maken. En Tom? Tom deed wat van hem werd verwacht; scoren. Voor even, en niks ten nadele van Cas Smulders en al die andere teamgenoten, was Tom de held. Binnengekomen bij de club als klein blond mannetje, nu met donkere haardos en woeste baard, was de held van Excelsior’20.

Kijk, daar doe je het bij Excelsior’20 voor. Een dag de held zijn. Op welk niveau dat dan is, maakt niet uit. En ontpopt zich nou eens een keertje niemand zich als een held, dan moet hechte vriendschap overwinnen.

Dat lijkt me momenteel bij Excelsior’20 niet zo moeilijk.

PUNTER

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl