Opel, Feyenoord en Hartstichting maken Nederland ‘hartveilig’

Groepsfoto_OrangeMotors

Minimaal 200.000 burgerhulpverleners kunnen vele levens redden

300 voetbalverenigingen worden opgeroepen om reanimatietraining te volgen

Opel-dealer stelt showroom ter beschikking om training te faciliteren

Aanmelden kan via www.opel.nl/voorhetleven

ROTTERDAM – Opel en Feyenoord werken actief samen met de Hartstichting om sportverenigingen én hun buurt ‘hartveilig’ te maken. Ten minste 300 voetbalclubs in heel Nederland worden door Feyenoord opgeroepen en ondersteund om reanimatietrainingen te volgen. Opel-dealers stellen hiervoor hun showroom ter beschikking en de trainingen worden tegen een sterk gereduceerd tarief gegeven door professionele zorgverleners van het Erasmus MC. Op woensdag 24 juni werd de officiële aftrap gegeven en kregen 32 leden van voetbalvereniging s.v. CWO uit Vlaardingen een reanimatietraining bij Opel-dealer Orange Motors in Rotterdam.

 

Elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; op het sportveld overlijden als gevolg hiervan 250 mensen per jaar. Opel en Feyenoord zetten zich actief in om voor de Hartstichting duizenden vrijwilligers te werven, die kunnen helpen op het moment dat iemand een hartstilstand krijgt. Hulp binnen zes minuten na een hartstilstand kan de overlevingskans namelijk verdubbelen. Daarom zijn in ons land zo’n 200.000 burgerhulpverleners nodig. Dit zijn vrijwilligers die zijn geregistreerd bij een reanimatie-oproepsysteem. Via de 112-centrale krijgt men een sms bij een hartstilstand in de buurt. In het sms-bericht staat het verzoek om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren óf eerst een AED op te halen. In het veld Voetbalvereniging s.v. CWO is de eerste club die met haar leden deze reanimatietraining volgt. De voetbalclub uit Vlaardingen is één van de 300 amateurpartners die een officiële samenwerking heeft met Feyenoord. Voorzitter Herman Berkhout: “Sporten is goed voor een mens. Een potje voetbal kost wel wat energie, maar je gaat je wel beter voelen. Helaas loopt het soms anders in het veld of langs de lijn. Een hartstilstand kan in principe iedereen krijgen. Als het mij zou gebeuren, zou ik blij zijn als het op een plek gebeurt waar mensen in de buurt zijn die kunnen reanimeren, want als iemand meteen start met reanimeren is mijn overlevingskans het grootst. Daarom maken wij het als voetbalclub mogelijk voor onze leden om deze reanimatietraining te kunnen volgen. Om er voor te zorgen dat er steeds meer mensen zijn die handelend kunnen optreden en levens kunnen redden. Misschien wel het mijne.”

 

Belangrijk voor de sportvereniging Met deze actie willen Opel, Feyenoord en de Hartstichting ook leden van andere sportverenigingen inspireren. Die kunnen samen met een nabij gelegen Opel-dealer aan een speciaal voor hun club georganiseerde reanimatietraining deelnemen, om zo de vereniging en de buurt hartveilig te maken. Ook mensen die al kunnen reanimeren, hebben via de website de mogelijkheid om zich aan te melden voor het reanimatie-oproepsysteem.

 

Op www.opel.nl/voorhetleven kunnen geïnteresseerden bekijken hoe hartveilig hun buurt is. Bezoekers die zich willen aanmelden als burgerhulpverlener worden doorverwezen naar het betreffende reanimatie-oproepsysteem van Hartveilig wonen of HartslagNu.

[slideshow_deploy id=’3595′]

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl